neděle 14. srpna 2011

Recenze - Posel Smrti III

Máme zde již třetí pokračování povedené horrorové adventury s názvem Posel Smrti, nebo-li Black Mirror. Pojďme se podívat, jak mladý Darren dopadne.






Tak a jedeme
Druhý díl skončil otevřeným koncem a tak jsme mohli očekávat, že na sebe pokračování nedá dlouho čekat. Opět se ocitneme v kůži Darrena, kterého jsme potkali již ve druhém díle. Je to americký student, který přišel o matku a díky hromady věcí, které zde nebudu opakovat, se dostal do vesničky Willow Creek, kde se plně dostal osudu do náruče.

Hrad Gordonů
Hra začíná pár momentů hned po událostech druhého dílu. Darren utíká lesem před přízrakem a doběhne až k hořícímu zámku Black Mirror. Jelikož drží v ruce pochodeň na svou obranu, tak si ho policisté zařadí ihned jako žháře a Darren bude zatčen. Po hromadě výslechů a určitém času stráveným v cele, vám někdo zaplatí kauci a vy jste propuštěni. A hle, hledání začíná nanovo, co se stalo se zámkem, kdo zaplatil vaši kauci, co se stalo s portály a co dalšího se můžete dozvědět o rodině Gordonů. Nejen to, ale i mnoho dalších zajímavých věcí se k vám donese v průběhu hry.
Darren je posedlý kletbou rodu Gordonů a má občas své chvilky. Je v něm totiž duše Mordreda, nejvzdálenějšího předka, který kletbu vytvořil. A v jeho „vizích“, „záblescích“, nebo jak tomu budeme říkat, vidí lidi ve svém okolí umřít jeho rukou, pokud byl k tomu nějaký závažný důvod samozřejmě. Ale to už povídám moc podrobně.

Atmosféra jak má být
Hra se drží standardu druhého dílu. Po celou dobu vás překvapují skutečnosti, hra vás drží napnuté a žene kupředu. Atmosféra hry je prvotřídní a opravdu vydařená. Hodí se k příběhu i k prostředí. Co je vcelku na škodu, je to, že nás hra zavede do míst, které již známe, buďto z prvního, nebo druhého dílu. Jen budou změněny úhly pohledu, nebo přestavěn nábytek. Ale to nemění nic na tom, že je hra i přesto skvělou adventurou.

Mapa okolí
Novinek je minimum
Co se týče grafického a zvukového podání hry, tak to zůstane skoro totožné s druhým dílem, zde moc změn neproběhlo. Není to na škodu, hra má svoje pěkné textury a slušný dabing, takže nám nikdo moc neubral. I když mohlo být lépe, buďme rádi, že není hůře. 

Co je velmi povedené, jsou zvuky okolí, efekty při různých zjištěních a akcích a podobně. Vše je krásně na svých místech a dokresluje suprovou atmosféru.

Hra má také podobný styl hraní, poněkud jednodušší obtížnost. Logické hádanky čas od času, ale ne příliš často. Hádanky se dají také přeskočit, pokud si nevíte rady, ale jsou na slušné úrovni a nejsou nijak obtížné. Jelikož má hra svůj logický spád, není potřeba ani návodů, rad, ani ničeho takového, vše jde logicky samo. Co také zůstalo je možnost smrti hlavní postavy, takže pozor na to co uděláte, v některých chvílích se to může pěkně vymstít. 

Místní hotel
Zajímavým obohacením je v jedné části hry možnost hraní za dvě postavy a přepínání mezi nimi, podle toho co potřebujete udělat. Jednu postavu necháte na jednom místě, aby například vytáhla postavu druhou a podobně. 

V tomto díle se vám dostane odpovědi na mnoho otázek, které možná vyskočili v předchozích dílech. Příběh rodiny Gordonů se dostane mnohem dále. Co možná potěší je také to, že se dostanete na některé známá místa z prvního dílu a zavzpomínáte si.

Verdikt: Hra je skvělým pokračováním a zakončením příběhu o Darrenovi a rodině Gordonů. I když jsme se nedočkali žádných extra změn, tak příběh a atmosféra nám vše vynahradí. Pokud jste měli tu čest a hráli první díl, nebo první dva díly, vřele doporučuji zkusit i díl třetí, nebudete zklamáni.

(+)Příběh
(+)Atmosféra, hudba, zvuky
(+)Grafika, efekty, možnost umřít
(-)Pramálo změn oproti druhému dílu
9 // 10

Také by vás mohl zajímat První díl a Druhý díl.

Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat