neděle 14. srpna 2011

Recenze - Open Transport Tycoon DeLuxe


Transport Tycoon vyšel roku 1994 a to díky MicroProse a vývojáři Chrise Sawyera, jeho druhý díl pod názvem Transport Tycoon DeLuxe se zjevil roku 1995. Hra funguje ve 2D, kde ovládáme společnost za účelem profitovat z přepravy různých zboží, lidí a dalších věcí. Přepravujeme po železnici, silnici, vodě i vzduchu.


Na tuto hru zatím nikdo nedokázal navázat, jen možná hra Locomotion od stejného výrobce roku 2004 a i přes tuto skutečnost, bych řekl, že je TTD populárnější. Verze Open TTD je otevřenou verzí a je to výhodné v tom, že samotní hráči vytváří nové vzhledy vozidel, samotné krajiny a měst, nebo i celé mapy. Dokonce i nové AI se dá stáhnout. Každou chvíli vychází nový update, ve kterém se opravují a přidávají větší věci a dále se objevuje ve hře stažitelný obsah v podobě všeho výše zmíněného. Nejnovějším updatem, který byl vydán nedávno se přeměnila celková grafika hry a byly přidány některé funkce. Je to zatím největší skok od té doby co je TTD otevřený.

Železnice s mnoha dodatky
 Hra jako taková 
Princip hry je jednoduchý, jde o to být nejvíce profitující společnost. Pro to máme na výběr z níže zmíněných možností přepravy. Postaví se depo, v něm nějaký druh dopravního prostředku, ten se pošle někam k továrně, nebo města, nabere požadovanou věc, případně někoho a pojede na místo určení, kde to něco vyloží. V základní hře jsou základní věci, jako převézt dřevo, udělat z něj zboží a to odvézt do města. Ale pro extrémní hráče je tu i stažitelný obsah, který tyto věci přepracuje tak moc, že už se musí sehnat uhlí, to někam dovézt spolu s něčím, udělat třeba sklo a to dovézt do další továrny kde se z toho vyrobí další produkt, který se pak veze do města.

Železniční síť u města
Detaily
A to po silnici v podobě autobusů na lidi a dále různých aut, kamionů, náklaďáků a podobně. Přeprava po silnici je dobrá pro takové hráče, co nejsou moc dobří ve stavbě mnoha složitých železničních sítí. Je to vcelku výnosné, protože auta mají malou potřebu financí na údržbu a nestojí miliony, tak jako lokomotivy, nebo letadla. Na druhou stranu stavět silnice může být finančně náročné, i když jak silnice tak železnice jsou relativně levné. Jedinou snad největší nevýhodou bude to, že silniční vozidla jsou pomalé co se týče rychlosti přepravy a dále malého objemu nákladu.

Po železnici a to využitím parní lokomotivy, dále elektrické, dieselové, takových co jezdí po jednokolejce, nebo na magnetické trati. Je jich mnoho druhů, je to dáno tím, jakou sadu vlaků si uživatel stáhne pomocí stažitelného obsahu přímo ve hře. Výhodou vlaků, a to hlavně v novějších verzích hry, je to, že můžou být nekonečně mnoho dlouzí, tudíž, vlak o dvaceti a více vagónech je normální, zatímco v minulých verzích byla maximální délka vlaku kolem deseti vagónů. Jde o to mít dostatečně dlouhé nástupiště, dostatek semaforů a velmi velkou síť kolejnic. Vlaky jsou velmi výhodné v tom, že uvezou velké množství materiálu a zboží, nebo lidí a podobně a dále v tom, že se pohybují relativně rychle. Na druhou stranu mají podstatně větší finanční náklady na údržbu a velmi velké částky jsou nutné při pořizování lokomotiv, nebo stavbu železnic, například tunely jsou docela drahé.

Silniční síť
Další částí jsou letadla. Ta jsou dobrá především v přepravě obyvatel a pošty. Pokud bychom chtěli převážet i nějaké ostatní věci, jako například uhlí, tak mají letadla malou kapacitu nákladního prostoru a není to tak výhodné jako například po železnici. Letadla mají největší výhodu v tom, že létají velmi rychle a dokážou pojmout velké množství lidu a pošty. Jejich velkou mínuskou, ale bude to, že jsou velmi drahá a také mají velká letiště, ty bych specifikoval jako neutrálně dobré a to z toho důvodu, že díky tomu jak jsou velká dokáží pojmout až 8 a více letadel, ale jejich nevýhodou bude to, že se špatně staví doprostřed města. Dále vedle letadel jsou zde také vrtulníky, které jsou výhodné svými miniaturními budovami, na kterých dokážou přistát a také to, že vozí lidi na ropní plošiny. 

Lodní doprava je velmi prostá. Víceméně tak jako letadla. Postaví se přístav, poblíž města, či továrny, dále depo a udělá se loď. Vozí jak lidi, tak materiál, zboží a další věci. Lodě jsou dobré pro vození ropy z ropných vrtů v moři. Dále jsou docela dobré pro převoz obyvatel. Celkově jsou celkem drahé, ale na druhou stranu není nutno stavět žádné cesty a podobně. Pokud bychom chtěli stavět i ve vnitrozemí, tak se dá stavět něco jako kanál, ve kterém ty lodě plují, funguje to i s různým stoupáním a klesáním, takže žádný problém.

NPC postavy, vzhled, hudba, multyplayer
NPC hráči jsou velmi různorodí a to proto, protože si můžeme vybrat z různých typů hráčů. A to například. Jeden co dělá jen letadla, druhý jen autobusy, třetí jen automobily co jezdí jen tak nesmyslně po městech a dotváří atmosféru. Také se dají nastavit v obtížnosti, jejich rychlost stavby, inteligence a podobně.

Zvukově je hra velmi hezky provedená a to všemi směry od zvuků vlaků a vozidel po hudbu, hlavně po nejnovější aktualizaci, kde byly přepracovány kompletně všechny zvuky a hudba, která zní retro, ale je moderní. Jediné co by stálo za výtku je to, že je těch písniček málo a po čase to omrzí poslouchat pořád dokola.

Opět silniční síť
 Graficky je hra udělaná zajímavě, vypadá to vcelku dobře, když přihlédneme na stáří této hry. A když se poohlédneme po tom, že se dá kde co stáhnout, od vzhledu měst, silnic, železnic, vlaků a snad čehokoliv jiného. Vypadá hra dobře.

Je zde podporován multyplayer, který je velmi populární, a to jak pro naše české hráče, tak pro celý svět tak celkově. Je zde mnoho různých serverů, s různými dodatky a módy. Hra je podporována snad pro všechny jazyky, krom pár méně rozšířených.

Hra se dá sehnat na Této adrese kompletně zdarma.

(+)Dobrá strategická hra
(+)Díky stažitelnému obsahu velmi detailní
(-)Postarší grafika, zvuky (i když to k tomu patří)
9 // 10

Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat