středa 17. srpna 2011

Recenze - Alice: Madness Returns

Všichni snad známe Alenku, filmy, knihy a podobně. Ale v podobě hry od Spici Horse je to opravdu šílená hra. A to nepřeháním. Žádné objímání králíčků a pití čaje neuvidíme. Ne jak si to představujete.




Tato hra již měla předchůdce. Je to dávno, ale byla to podobná hra s názvem American McGee’s Alice z roku 2000. Hra slavila na svou dobu úspěch, co ale dnešní Alenka, snad se taky zadařilo.

Všem známá číča
Krapet šílenosti nikomu neublíží
Alenka je sirotkem, vrací se z blázince do sirotčince a ne všichni ji berou nejlépe, jelikož na tom není nejlíp sama, po událostech předchozího dílu. Alence se snaží pomoct také psycholog, ale moc to nejde. Alenka je krapet bláznivá, to se musí nechat a jako tomu bývá vždy, běhá, kam nemá a skončí tam, kde nechce. Dostane se do díry, padá, vidí spousty zvláštních věcí a nakonec skončí v Říši divů. Tato říše ale není taková, jak si ji všichni představujeme, ale je opravdu bláznivá. Alenka má halucinace a svět není bezpečným, ani klidným místem. Říše divů se také rozpadá a Alenka musí vyřešit proč tomu tak je. Potká řadu známých postaviček, které jí rády pomohou, ale taky některé, které nebudou nápomocné.

Trocha boje, to je na denním pořádku
Co se to tu děje…
Hra nám nabídne hromadu míst k prozkoumávání, nespočet tajných míst a schovek, kde budeme hledat sběratelské předměty, což jsou lahve, vzpomínky a zuby, které fungují jako místní měna. K tomu prozkoumávání tu máme také hromady nepřátel z Alenčiny fantasie, které budete vesele rozřezávat například kudlou a střílet po nich mlýnkem na pepř.

Hra nabídne také hromadu hopsání a létání. Spousty míst s plošinkami a nutností se dohrabat z bodu A do B. Ale za to máme zajímavé prostředí, které se zajímavě vyvíjí a neustálou akci, takže se člověk pomalu nemá čas ani nudit. Ale skákání si užijeme hodně a určitě vás bude chytat nadávání a budete muset některé místa opakovat vícekrát, ale je to zajímavý prvek hry.

Skluzavka, kterou potkáte nejednou
Tohle a tamto, nikdo na mě nemá
Alenka ale není žádná žena v domácnosti. Má také různé dovednosti. Kupodivu plachtění, nebo také dovednost se zmenšit, nebo zvětšit. Jen co se to naučíte používat, velmi se vám hra zjednoduší. Kromě úseků s hopsáním hra obsahuje úseky s bojem a ty jsou většinou jednoduché, jen co najdete slabiny nepřátel. A pak už jen rubat hlava nehlava a hopsat jak o život. 

Některé úseky vás také donutí hojně využívat mlýnek. Jelikož je to zbraň na dálku, je vcelku užitečná. Ať už na zapínání spínačů, nebo pouze odstřelování nepřátel. Hra má naštěstí možnost automatické zaměřování, což je v některých situacích k nezaplacení, ale jsou zde i úseky, kdy musíte všechno řešit manuálně a je to o trpělivosti.

Co potěší, je také to, že ve hře máme spousty miniher, takže v každé kapitole narazíme na něco nového, co nám zabere trochu času a ulehčí mysl od zabíjení a skákání.

Budeme sběrateli
Jak jsem již psal, máme zde i zoubky, fungují jako měna a využijeme je k vylepšení zbraní, takže se určitě vyplatí vlézt všude a sebrat všechno. Máme zde totiž spousty tajných míst a bez nalezení těchto míst a sbírání zoubků se nikdo daleko nedostane. Při vašem putování také narazíte na vzpomínky, které vám řeknou něco z minulosti a obohacují tím příběh. Ale k ničemu moc nejsou, jen pokud chcete mít hru dohranou na 100%. 

Suprové prostředí
Šílenost má něco do sebe
Hra má nezaměnitelnou atmosféru. Je zde určitý styl. Prostředí je opravdu vskutku zajímavě propracované, nemluvě o nepřátelích Alenky.  Hra vás vždy překvapí něčím nečekaným a novým, něčím zajímavým co upoutá vaši pozornost, ať už je to opravdu tak zajímavé, nebo tak strašně šílené. Graficky je vše také vcelku hezky provedeno a stojí za koukání.

Atmosféra je také velmi dobře propracovaná po hudební a zvukové stránce. Poznáme zde nějaké staré melodie, které byly řádně vylepšeny. Dabing je zde hodně stylový a povedený, osobně fandím kocourovi. 

Verdikt: Tato hra stojí určitě za zkoušku, je zde hromada akce, skvělý svět, zvláštní příběh a spousta hopsání. Hra je opravdu vcelku šílená a za svým jménem si stojí.

(+) Akce
(+) Příběh, atmosféra
(+) Prostředí, dabing
(-) Někdy je skákání až nad hlavu
(-) Sběratelské předměty nic nedodají
7,5 // 10

Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat