úterý 16. srpna 2011

Recenze - The Sims 3


The Sims 3 je již mezi námi nějaký ten pátek, ale rozhodl jsem se sepsat recenzy, protože již má mnoho dodatků a začíná to opravdu stát za to. Doufejme, že budou vyvíjet i nadále a zaplňovat tuto hru spoustou zajímavých novinek.


The Sims 3 je hra, která se zabívá životem jedince nebo i celé rodiny, je to čistě na vás, jak se rozhodnete hrát. Je to velmi dobře provedená hra, docela detailní ve všech směrech a každým dodatkem, nebo balíčkem je lepší a barvitější. Osoby, za které hrajete, se nazývají Simíci, mluví svým vlastním jakykem zvaným Simština a platí svou měnou, která se nazývá Simoleony (znak--> §).

Městečko
Kde bydlíme?
Ve hře samotné je k dispozici jedno město (v dodatcích jsou pak další), máte v něm daný volný pohyb. Již žádné další zdlouhavé načítání, jen proto, že chcete jít k sousedům. Samotné město si můžete poupravit ve stavebním módu. Stejně jako upravujete byt, můžete upravit vzhled města. Dodáním dekorace, jako jsou stromy, značky, vzducholoď, ptáci, kamení a podobné věci. Také máte možnost vytvářet domy, dát do nich nějaké rodiny a tím osídlit ještě více dané město, než je již přednastavené tvůrci. Ve měste se samozřejmě nachází obchod na potraviny, dále knihkupectví, nebo lázně a pár dalších. S těmito budovami nemůžete nic udělat, jakékoliv úpravy lze provádět pouze na obytných domech. Každé povolání ve hře má svojí vlastní budovu (radnice, policejní stanice, stadión, vědecká laboratoř atd.). Veřejné budovy jako koupaliště, knihovna nebo posilovna. Také zde najdete park, či nějaká odpočívadla v okolí města.

Domov
Home, sweet home.
Jakmile hru zapnete, uděláte si svojí postavičku nebo celou rodinku. Vyberete jméno, vzhled, oblečení, názor a pár dalších věcí. Poté se nastěhujete někam na volný pozemek, nebo do již postaveného domu, každému dle chuti. V samotném domku pak máte kompletně volnou ruku nad tím, co jak bude vypadat. Od podlahy, přez nábytek, až po střechu. Možnosti jsou opravdu velké. Menu je i docela dobře a přehledně rozděleno a to dokonce na více možností. Buďto vidíte druhy nábytku, nebo vybíráte pomocí výpisu místností (židle, stoly a nebo kuchině, jídelna). Na začátku nebudete mít nic moc domek, ale časem se propracujete k penězům a uděláte si velkou vilu.
Simík ze všech stran

Každý simík má svoje potřeby. A to základní, mezi které patří spánek, jídlo, zábava a podobně. A dále má svoje záliby, například rád čte, nebo tráví čas v přírodě a podobně. Simíci mají svých 5 vlastností. Jeden rád čte, druhý je dítě štěstěny, další je líný, sobecnký, čistotný, přátelský a hromada dalších. Každý simík je jedinečný, každý chce něco jiného, pokud máte simíka od začátku, tak si ho uděláte podle sebe, ale pokud uděláte dítě, tak se to rozhodí náhodně a poté to začíná být výzva, násobená počtem lidí. Simíci mají také svá přání, od klasických věcí, co se dějí kolem nich (nakoupení věci, konverzace se sousedy, cesta na večírek, do práce, čtení, vaření a spousta dalších.) Každý sim má taky jedno celoživotní příání, která jsou taky různá, může to být touha po vědění, touha být nejlepší v určitém povolání, nebo třeba mít hodně peněz. Za splněná přání dostanete body, které si rozdělíte mezi odměny. Mezi ně patří například to, že dostanete slevu v obchodě, vylepšenou komunikaci, možnost ulívat se v práci, věci co vám pomohou takovým způsobem, že nemusíte tolik jíst a mnoho dalších, až po nejdražší věci jako třeba teleport. 

Rybaření v přírodě
Holt pracovat se musí, ale zábava také je
Každý jedinec by měl chodit do práce, tak jako v reálném životě. Buďto pomocí novin nebo počítače, si seženete práci a začnete denně pracovat v místních budovách. Každá práce má deset úrovní, než se dostanete na samotný vrchol své kariéry. Zaměstnavatel pro vás pošle i auto, které se vylepšuje s vaším postupem, takže ze začátku jezdíte ošoupanou rachotinou a ke konci třeba i sporťákem. V samotné práci máte vypsáno co budete dělat, zda si povídáte s pracovníky, pracujete normálně nebo tvrdě a podobně(narozdíl od The Sims 2). V práci také dostanete různé úkoly čas od času, které zlepší váš přístup. Podobně to funguje se školou a dětmi. Nakonec, taky pracovat nemusíte. Pokud budete doma malovat obrazy a budete v tom dobří, dá se na tom dobře vydělat, nebo také psaním knih, či zahradničením a podobně.

Máte také hromadu dovedností. Od vaření, přez opravy, až někam po zahradničení. Je jich docela hodně a jsou zajímavě provedené. Máte v nich různé úkoly (vypěstovat 500 jídla, a dostanete za to třeba, že vám bude lépe fungovat hnojivo). Úkolů je kolem pěti v každé dovednosti. Takže to chvíly vydrží, než se to nasbírá. Některé dovednosti vyžadují dokonce aby jste cestovali po městě. Třeba rybaření, protože ne v každém rybníku jsou všechny ryby. Nebo semínka pro zahradničení naleznete všude možné poházené. Nemluvě o sběru brouků, motýlů nebo drahokamů. Dovednosti mají také deset úrovní a po získání poslední dostanete certifikát a také u některých dovedností bonus, třeba u hraní na kytaru dostanete písničku.

Místní park
Kolem a okolo
Hra dokáže být i nekonečná, pokud si v menu vypnete stárnutí. Potom si můžete užívat v klidu svou hru a snažit se být ve všem nej. Nebo taky nic nevypínat a udělat si rodinný strom, od pradědů po vnoučata. Svět kolem vás se také bude měnit, simíci mají děti, chodí do práce, baví se s vámi, i umírají. Je jen na vás, jakým směrem se vydáte a kde skončíte. 

Co se zvuku a hudby týče, tak hra má dobrý hudební podklad, není to ani vážné, ani to neobtěžuje. Funguje zde systém důležitosti zvuku, takže pokud máte zapnuté rádio a začnete hrát na kytaru, tak se rádio vypne a po dohrání zase zapne. Někdy to ale může dělat problémy, když váš soused bude blbnout na zahradě a vám to vypne rádio, protože on si tam hraje(až do dodatku Noční život, to není problém.) Hra má vlastní jazyk, takže jim není rozumět. Hudba v rádiu, nebo i mluva v televizi je dobře nadabovaná.

Graficky tato hra vypadá velmi slušně, na to, že už to není zrovna novinka, pořád je to hezká hra, hlavně na nejvyšší detaily, by mohla konkurovat kde komu. Prostředí je hezky vymodelované a interiéry budov také nemají chyby.  Co by se dalo vytknout, by mohlo být to, že pokud budete vstupními dveřmi nakukovat třeba na radnici, tak to tam bude rozmazané, protože tam není udělaný nábitek a podobně. Stíny jsou udělány velmi dobře, i podle pohybu slunce se všechno dobře stínuje. Také jsou zde dobře provedeny odraze v zrcadle. A nakonec zde také není opomenutá cenzura na záchodech a při higieně.

Verdikt: Hra je hezká jak graficky, tak po zvukové stránce. Dle možností je dobře vidět, že velmi dobře simuluje každodenní život. Jsou tvořeny stále nové dodatky, takže je hra čím dál plnější a lze provádět čím dál více věcí. Pár chyb by se možná našlo, ale na celkovém hraní to neudělá nic.

(+) Detailnost hry
(+) Možnost volného pohybu oproti starším dílům
(+)Dobrý grafický vzhled a ozvučení
(+) Možnosti co všechno se dá dělat, objevovat, zkoušet
(-) Není zde moc změn oproti minulému dílu, jsou to drobné úpravy, pár nových věcí, činností, ale žádná převratná změna, spíš se dá říct, že ubrali, protože The Sims 2 měl asi 10 různých dodatků, takže spoustu různých věcí.
8,5 // 10

Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat