středa 17. srpna 2011

Recenze - Dragon Age: Prameny


Bioware vypustilo do světa hru, kde se využívají pravidla Dungeons & dragons. Řadí se mezi RPG a odehrává se ve fantasy světě.


Naše parta při rozhovoru




Rozjezd jak má být
Hra vám nabídne již pestrý začátek, který je rozdílný pro každou postavu, je zde šest různých započetí dobrodružství, které se později do hry vstřebají. Máte možnost hrát za lidského šlechtice, mága, Dálského elfa (drží se svých tradic), městského elfa, trpasličího šlechtice a nebo bezkastého trpaslíka (nemá určenou rodovou linii, kupec, voják atd.).

Vše se odehrává na kontinentě zvaném Thedas a přesněji v království Ferelden. V zemi se schyluje k válce mezi všemi národy a Zplozenci, kteří vylézají z „Hlubokých cest“ poblíž trpasličího království. Tomuto jevu se říká Nákaza. Všechny Zplozence ovládá Archdémon, který jim rozkazuje myslí. Jedinou cestou jak boj ukončit, je poražení Archdémona. Existují zde také Šedí strážci, kteří jsou přesně dělaní pro boj se Zplozenci a budou ochotně plnit svou povinnost. Jelikož máte ale štěstí, tak vás najde Duncan a udělá z vás také Šedého strážce.

Jó jeden slavný den...
Bohužel, ale bude král zrazen a zabit a na trůn nasedne tyran, který vás chce zničit, jelikož víte o jeho zradě. Ale to není to nejhorší, protože Zplozenci postupují a ničí vše co jim přijde pod ruku. Vy jako člen Šedých strážců musíte využít starých dohod mezi národy a sjednotit se pro nadcházející boj. Vaše cesta bude dlouhá a vrtkavá, ale snad dopadne i dobře. Postupem hry potkáte pár přátel, se kterými budete plnit své poslání. Budou z různých ras, s různým přesvědčením. Budete se s nimi hádat nebo přátelit. Každý z nich vám pomůže s něčím jiným a vy máte možnost je přizvat, nebo odmítnout a poslat pryč. Celkově tři různé charaktery se k vám mohou přidat v daný okamžik a je čistě na vás, koho si vyberete, postav je osm, jedna tajná a jedna ze stažitelného obsahu, takže celkem deset.

Je zde spousta různých úkolů, které krásně doplňují pozadí celé hry. Plníte různé úkoly pro osoby v nouzi, nebo si zajdete na nástěnku a přečtete si co je potřeba udělat. Ať už je to sběr něčeho, nebo přepadení nájezdníků, vždy je to zajímavé. Velmi dobře mají udělaný styl „tajných“ úkolů, které nedostanete nikde zadané, ale musíte někde něco najít, třeba v jeskyni nějaké ostatky a aktivuje se úkol. Dají se najít i skryté spínače, které vám po určité kombinaci dají odměnu, nebo nepřátele. Je velmi výhodné jít všude a vždycky.

Zbijeme všechny okolo
Umím, neumím
Každá postava má svůj styl boje, potkáte lučištnici, nebo člověka, který se brání štítem a podobně. Postavy se dělí na tři druhy, a to bojovník, lotr a mág. Každá s těchto typů má svoje kouzla nebo dovednosti. Je opravdu dobré si navolit skupinu tak, abyste měli vyváženost dovedností a útoku.
Ve hře narazíte na různé zbraně, zbroje a výbavu. Pěkné je, že se dají sehnat zbroje, které sedí barevně k sobě, pokud máte všechny části (Králova zbroj, zbroj proti magii a další). Zbraní je ve hře celá řada, jinak by to bylo smutné, jsou zde různé druhy a možnosti jejich využití. Meč, dvě dýky, meč s dýkou, obouruční zbraně, luky, magické hole a další. Každý druh má svoji řadu dovedností.

Hra počítá s možností taktizování, zastavíte čas, rozdáte pokyny a uvidíte, co z toho vyleze. Můžete taky nastavit rovnou taktiku vašim společníkům a oni to pak budou vykonávat podle vašich přání.
Ve hře je také možnost výroby lektvarů, jedů, pastí a podobně. Potřebujete mít dostatek surovin a umět potřebnou dovednost a hurá do práce. Jistě je to výhodnější, než vše kupovat rovnou z obchodů. Samozřejmostí také je, že když umíte tvořit pasti, tak je umíte také zneškodnit.

A pomůžeme spojencům
Co oko mé vidí
Po grafické stránce je hra na slušné úrovni. Nepotkáte extra zaostřenou grafiku, ani žádné podobné vymoženosti. Ale hra vypadá velmi dobře. Efekty prostředí jsou na svých místech a vše se k sobě hodí. Vždy bude co zlepšovat. Ale co nenahradí grafika, nahradí hardwarové nároky, které nejsou nijak složité. 

Zvukově je hra velmi dobře provedená. Určitě budete spokojeni s hudebním podáním, tak i zvuky boje a činností. A o to lépe je zde vytvořen dabing postav. Rozhovory mezi postavami jsou na denním pořádku a ne jednou se usmějete, nemluvě o ostatních konverzacích s kde kým. Dále je ve hře strašné množství textu. Najdete zde kodex, kde máte sepsáno všechno kolem hry, různé lokace, postavy, předměty, události… Velmi dobře to vyplňuje okolí hry.

Inteligence postav je daná, jak jsem se již zmínil, možností taktiky, zadání úkolu pro danou situaci. Bez taktiky jen stojí a čekají na váš pokyn, ručně zadání kouzla, pohybu atd. Nepřátelé se chovají podobně a rozhodně nejsou blbý a o to jsou lepší na těžší obtížnosti.

Verdikt: Tato hra, jakožto RPG je velmi povedená, Bioware si dal záležet. Plnohodnotné úkoly, hromada postav, spousta rozhovorů a kvanta textu na doplnění známosti světa. Všelijaké boje si jistě taky užijete, nemluvě o zkušenostech s pár bossy. Hra vám vydrží dlouhé dny hraní.

(+) Příběh

(+) Postavy
(+)Kouzla a dovednosti
(+) Možnosti činností, různá rozhodnutí, pomůžeme jednomu, nebo tomu druhému
(+) Dabing, dialogy, texty
(-)Grafika
(-)Přehlednost inventáře
(-)Svět mohl být trochu volnější
8 // 10

Mohlo by vás také zajímat: Dragon Age: ProcitnutíDragon Age 2.

Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat