neděle 14. srpna 2011

Recenze - Call of Duty: Blck Ops


Nový díl CoD se již nezaměřuje jen na součastnost, tak jako jeho předchůdce Modern warfare, ale koukneme se i znovu do dob 2. Světové války. Také byl změněn výrobce a to na Treyarch. Doufejme, že to povede k lepšímu.


Útěk na vozidle

 

Kde jsem se to vzal?
Příběhově je tato hra velmi zvláštně podaná. Nacházíme se v období studené války, kdy se Kennedyho  Amerika hádala s Chruščoovím Sovětským svazem. To, že začnete již v menu na židli může vypadat zvláštně, ale strávíte tam docela dost času. Jste vyslícháni a díky tomu si znovu prožijete všechny mise, aby jste mohli dát osobám, co vás vyslíchají, dostatek informací. V průběhu hry se dostanete na různá místa v různých časech, dokonce za více osob.  Podíváte se například na Kubu, Arktidu nebo do Vietnamu. Hlavním hrdinou je Alex Mason, za kterého si zahrajete většinu hry a párkrát i za jeho přátele. Budete provedeni hrou takovým způsobem, že se postupně dozvíte o co šlo a proč jste skončili na té oné židli, až se z ní taky nakonec zvednete. Jde vám zde o tři osoby, které se snažíte dopadnout a zabít. 

Díky tomu jak tvůrci vymysleli tento začátek, si nemusejí dělat starosti s lineárností hry. To, že se v jedné chvíly objevíte někde ve městě a v další misi někde na horách ničemu nevadí, přeci jenom, vzpomínáte. Aby vaše hraní nevypadalo pořád stejně, typu přijď znič a vypadni, tak se dostanete párkrát i k řízení. Také jsou zde kola, kde musíte někoho osvobodit, zabít, něco zničit, klasika. Také se zde objeví momenty typu, že musíte uprchnout, osvobodit se. Uvidíte velký výběr různé akce.

Každodenní rutina
Vteřinku, vyberu si...
V průběhu hraní si jistě musíte všimnout množství různých zbraní. Až na určité momenty, kde mají kupodivu všichni nepřátelé například AK-47, jsou jen občasné. Všude se po „padouších“ válí hromady zbraní, munice bude vždy dostatek, to vás trápit nebude. Dokonce i občas najdete někde šikovně narafičenou zbraň třeba na stole, nebo někde opřenou. Co potěší je určitě možnost si vybrat co budete nosit, to že najdete třeba již zmíněné AK-47 je jedna věc, ale můžete ho také nalézt s přidanou optikou, granátometem, prodlouženým zásobníkem, nebo dvojitým zásobníkem. Zajímavé může být i to, že místo snipera s tlumičem, dostanete do ruky obyčejnou kuši, nebo momenty se sekerkou či nožem. Pokud někde uvidíte zabudovaný kulomet, tak si jistě všimnete, že má nekonečno munice, ale to v dnešní době není žádnou změnou. Reálnosti však může být to, že si musíte hlídat přehřívání, jinak budete muset chvíli čekat, než se ochladí. Když vzpomenu taky na granáty, a to jak výbušné, tak ty kouřové, tak musím uznat, že se taky zlepšily, protože létají vic obloukem, tudíž se budete muset více snažit, když budete trefovat třeba okno.

Kdybych chtěl zmínit trochu také oblečení, tak bych určitě zmínil to, že určité momenty se jim povedli a to, když na vás vyběhne pár chlapíků ve vestě a helmou, tak se celkem špatně stříleli protože byli obrnění. Ale nejspíš kvůly obtížnosti, takovouto situaci nepotkáte vícekrát, osobu v helmě trefíte s klidem a ani helma mu nepomůže. Každopádně to moc lidí asi příliš neřeší, hlavně když váš parťák vyskočí z vrtulníku, má jen vestu a ani ji nemá zaplou.

Začátek mise
Jejda, co jsem to trefil...
Autoři si dali celkem záležet na tom, že jsou předměty v okolí shoditelné, nebo sestřelitelné. Ale to nemění nic na tom, že je okolí jinak nezničitelné, sice něco odletí ze stolu, třeba hrnek, ale nikdy se nezničí. Také se vám může stát, že budete chtít prostřelit zeď, aby jste nemuseli čekat na osobu, až vykoukne, ale hra vám nedovolí danou zeď prostřelit. Jsou zde také dobře rozbitná auta, které hezky vybuchují a dále třeba různé terminály, které se rozbíjí při prostřelení, nebo moment, kdy rozstřelíte akvárium a rybky poletůjí kolem.

Obrana, aneb vydrž co nejdéle
Grafika, AI a podobně
Tento Cod není graficky o moc lepší jak Modern warfare 2, ale přesto vypadá dobře. Autoři si mimo jiné dali záležet na vzhledu postav a jejich výrazů. Také všechny výbuchy vypadají stylově. Zbraňový arzenál je velmi reálně propracovaný, v některých misích má dokonce maskovací barvu, která se i třeba smyje pokud skočíte do vody. Samotné prostředí také nevypadá nejhůř, je docela dobře propracované a to i momenty kde hoří, nebo zrovna něco vybuchuje. Smůlou je to, že vás hra ne vždy nechá pokochat se prostředím a uhání vás dál, nebo-li nepřátelé či příběh vás ženou dál.
Umělá inteligence trochu zklamala, v některých momentech to vypadá, že máte na hlavě červený maják, který blikal a houkal. To z jediného důvodu, ikdyž jsou kolem přátelé, nebo jiní vojáci, tak jste většinou pod palbou nejvíce vy. Na druhou stranu, se všichni, a to jak nepřátelé, tak přátelé dokáži hezky schovávat, či občas vyslat granát, i se semtam stane, že si přehazují granát jak horký brambor.
Po zvukové stránce je tato hra dobře provedená, nehraje zde žádná špatná, nebo béčková hudba, naopak, dobře se to poslouchá a neobtěžuje. Zvuky samotných zbraní či výbůchů také nejsou na špatné úrovni. Stejně tak jako jsou slušně vytvořené ozvučení vozidel, vrtulníků, vlaku a podobně.
Co ale vypadá velmi zvláštně jsou načítací obrazovky. Je to série obrázků, nebo vteřinových videí, které poskakují, blikají, rychle se mění a dělají podobné věci. To co se s vámo děje v těch chvílích, co jste přivázání na židli, jsou taky prapodivné. Asi to ne každý hráč uvidí jako plus. Co velmi zdržuje, může být také takový podobný shluk videí, který uvidíte ikdyž chcete odejít ze hry do menu.

Verdikt: Tato hra není špatná, samozřejmě jsou tu věci, které by se dali zlepšit. Řekl bych, že klasický hráč si zde najde svoje, co ho zaujme a pobaví. Příběh je ujdoucí, vzhledově je hra dobře udělaná i poslouchat se dá. Je zde také spousta dobré akce a zajímavých okamžiků. Hra vám dokáže vydržet kolem osmi hodin, což není špatné, ale bylo by lepší, kdyby to vydrželo déle.

(+) Hodně akce
(+) Grafika a zvuky
(+)Příběh
(+) Zbraně
(-) Umělá inteligence
(-) Doba hrani
7 // 10

Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat