neděle 14. srpna 2011

Recenze - Posel Smrti I

Žánrem horrorové adventury se pyšní hra Posel smrti, nebo-li Black Mirror ze studia Unknown Identity, která také vydala hru s názvem Posel bohů.










Horror s nádechem detektivky
Hra je položena na anglickém venkově. Autoři si dali velmi záležet na detailech a sehnali si dobové fotografie, obrazy a kresby, takže je hra opravdu detailně provedená. Nejedná se ale o skutečnou lokalitu, jen je poskládaná z jiných.

Mapa města a okolí
Rodina Gordonů
Hra má velmi dobře a velmi detailně postavený příběh, který velmi silně a dobře žene hru vpřed. Hra začíná na zámku Black Mirror, kde je vidět William Gordon, dědeček hlavního hrdiny Samuela, jak je zavražděn. Vše je považováno za sebevraždu, ale Samuel tomu nevěří a tak jde hledat co se vlastně děje.

Hra se pohybuje kolem roku 1981, jak je vidět na náhrobku Williama. Trochu nejasné může být to, kdo je vůbec Samuel. V závěti je řečeno, že měl William dva syny a ani jeden z nich není otcem Samuela. Ale vše se postupem času vysvětlí. Některé věci jsou zde mírně nedoladěné, ale ke hraní to opravdu nevadí. Kupříkladu stíny jsou příliš malé a rovnou pod postavou, i když stíny okolních věcí jsou delší. 

Gordonův palác
Hádanky musí být
Hra má skvělou logičnost. Vše na sebe krásně navazuje a zapadá, nebudete mít (snad) žádné velké potíže se dostávat dál a dál ve hře, protože nevíte, co na co patří. Momenty kdy zkoušíte všechno na všechno, se zde moc nevyskytují. Hra se může řadit mezi ty lehčí, i když každý víme své. Díky skvělému příběhu vám ani nebude vadit, že se nikde dlouho nezdržíte hledáním předmětu, nebo co využít. Ve hře potkáme řadu puzzlů a hádanek, které jsou dobře vyvážené, nejdou příliš často po sobě, a ani ne ve velkých rozestupech. Jsou poutavé a vcelku jednoduché.

Místní budova
Hratelnost
Pomocníkem ve hře je také to, že pokud nějaký předmět využijete, nebo si jen poslechnete jeho popis, poté přestává být aktivním. Velmi to ulehčuje přehlednost. Dále máte v inventáři vcelku přehled. Nemusíte nosit kdejakou „hovadinu“, kterou byste potřebovali za dvě kapitoly. Ale vše je přístupné, až když je to potřeba, nebo v blízké budoucnosti.
Posel smrti je také jednou z her, kde se dá opravdu umřít. Není těchto míst mnoho, ale opravdu je dobré si hru průběžně ukládat, než někde špatně vkročíte a bude to vaše poslední cesta.

Hrad gordonů
Grafika a zbytek
Po grafické stránce je hra více než skvěle provedená. Interiéry i exteriéry jsou velmi dobře provedené. Je zde vidět smysl pro detaily. Uvidíte také různé detaily jako kouř, mlhu, déšť a podobně. Animace postav jsou vcelku rozsáhlé a je jich více než pár, jako v jiných adventurách.
Ve hře mírně chybí možnost urychlení chůze, nebo běh. Ale v konečném důsledku nejsou lokace tak rozsáhlé, že by to nějak extrémně vadilo. U východu z lokací to ale funguje, takže přesuny mezi nimi jsou lepší. Lokací je celé řada, jsou skvěle provedeny a hodí se do hry. Podíváte se například na hřbitov, do města Willow Creek, na zámek Black Mirror, do lesa, různých domků, nebo jednoho nejmenovaného sídla a podobně.

Zvuky a hudba ve hře je skvěle navržena, hodí se do daných situací a velmi dobře podporuje atmosféru příběhu. Zvuky různých akcí jsou velmi realistické. Dabing postav je také skvělý. Opravdu odhadli správné hlasy do správných postav.

Verdikt: Hra je opravdu skvělou adventurou. Nezapomenutelná atmosféra a skvělý příběh opravdu nechybí. Naštěstí si autoři odpustili pubertální humor a tudíž je hra skvělým horrorem s nádechem detektivky.

(+)Příběh
(+)Atmosféra, smysl pro detail
(+)Hádanky, logičnost, přehlednost
(-)Některé drobné chyby
9 // 10

Také by vás mohl zajímat Druhý díl a Třetí díl.

Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat