pondělí 7. listopadu 2011

Recenze - Warhammer 40k: Spacemarine


Dámy a pánové z Relic Entertainment nám chtěli udělat radost a změnili celý pojem hry Warhammer a přenesly jí do 3rd person střílečky. Zda je to krok k dobru, nebo nikoliv, zda měli nechat staré standardy, tak jak byly, to uvidíme za chvilku.



Oni si řekly "HRRRR na ně" a pochcípali...
Hurá na orky a jiné nepřátele
Tato hra nás oslovila jako nevinná strategie, prorazila i jako RPG a nyní se konečně dočkáme dalšího žánru této hry a to ve stylu 3rd person střílečky. No zda to byl moudrý krok, to těžko posoudit, ale je škoda, že nezůstaneme u toho žánru, který se tak podařil.

Příběh se odehrává na planetě Forge, kam vpadli Orkové za účelem obsadit super zbraň. Ale přeci jim to nedovolíme, to by nebylo ono. A tak musí přijít na scénu jednotka Ultra-mariňáků, mezi nimiž jste samozřejmě i vy a to jako kapitán Titus. Spolu s dvěma pomocníky budete procházet místním městem, „kochat“ se přírodou a ničit vše co se jen opováží pohnout. Potkáte také místní přeživší vojáky, kteří se snaží zuby, nehty udržet pozice a přežít. Ne, že by jim to šlo nejlépe, ale od přežívání jste zde vy. Spolu s jejich velitelkou budete kout pikle a vymýšlet strategie proti orkům.

Klasické "počkej a přežij."
„Bum sem, bác tam.“
Hra je opravdu hodně akční. Co byste čekali. Dostanete zbraně, hordu nepřátel před nos a hurá klikat. Vzduchem kromě krve létají také slova o císaři, kterému jste zasvětili jak život, tak i brnění a vše. Některé lokace jsou hodně přeplněné, jiné vás nutí přežít určitý čas, ale o akci nebude nouze. Pokud se vám také dostane zdraví do nebezpečně nízkých hladin, můžete si vesele vychutnat vykuchání, rozsekání a rozšlapání místních orků, což vám také životy obnoví. No kdo by si přál víc? No asi všichni. To co zde vymysleli, není dokonalé, není to ani moc dobré, přeci jen animace je velmi zpomalená a brzdí hru, nehledě na to, že při této masakrovací akci, která vás má doléčit, můžete úplně v klidu umřít, takže pokud je kolem ještě pár orků a máte málo života, ani se nesnažte, než se doplníte, budete mrtví. Škoda je, že akce je hromada a přitom vaši spolubojovníci jsou dobří tak akorát na ucpání dveří. Že by byly schopní nějaké větší pomoci, to se opravdu říct nedá, ale odvedou občas pozornost, což se hodí.

Trocha konverzace
Ta naše banda
Když už jsem je nakousnul, spolubojovníci jsou dva, občas se i někdo přidá, ale jen občas. Nelze je ovládat přímo, ale jsou docela inteligentní a využívají zdejších překážek, kryjí se a střílí. Nemůžete jim ani vylepšit zbraně, výstroj, prostě nic.

Na druhou stranu co se hlavního „hrdiny“ týče, Tak budete potkávat skrz celou hru místa, kde si vezmete nové zbraně. Obměna brnění se nekoná, ale zbraně vám půjčí. Dostanete klasickou pistoli, samopal, sniper, granátomet a pár laserových zbraní později. Je jen na vás, jak si to skombinujete. 

K té vší síle máte také k dispozici zbraň na blízku, co kdyby hnusáci došli až k vám. Také je zde jedna chuťovka a to v provedení jetpacku. Alespoň trocha volnosti v místním tunelovitém světě. Můžete si létat, ničit nepřátele a vcelku se vyřádit. 

Hezoučká příroda
Óóóh, budova
Místní scenérie jsou takové vcelku dobře provedené, ale něco tomu chybí. Když pominu, že checkpointy jsou někdy na hodně podivných místech. Tato hra je opravdu hodně koridorově provedená a až na občasná místa, kde máte možnost se porozhlédnout, nebo se nějak více rozpohybovat, je vše tvořeno klasickými koridory a je zde jedna tunelovitá cesta vpřed.

Zdejší multiplayer je vcelku zábavný, máme zde dva módy a to Deathmatch a Domination, ale i přesto se zde můžete vyřádit. Hromada vraždění, ještě víc umírání. Klasika.

RRRRRRRRRrrrrrrrr
A na zdárný konec
Po grafické stránce hra nedopadla moc špatně. Je zde na co se dívat. Rozbité město vypadá vcelku hezky, rozbitých věcí je zde opravdu hromada a na svém místě. Efektů si také užijete dostatek a to jak u zabíjení hromad nepřátel, tak i u efektů okolí. Nebýt hra tak omezená do pohybu a kdyby vám někdo nabídnul se porozhlédnout po místním světě trošičku více, hned byste byly jinde.

Co se zvuků a hudby týče, zde nemám moc co dodat, klasika. Dabing je dostačující, krom sem tam rozhovoru se stejně ničeho moc nedočkáme a co by taky řešili, příběh je jednoduchý a není na něm moc co obkecávat. Zvuky okolí jsou povedené, vřava bitvy také slušná.

Verdikt: Hra je na tom lépe díky multiplayeru. Jinak by dostala velmi slabé hodnocení, jelikož je docela slabá, hromada akce, ale tím to končí. Škoda, škoda, měli jste na víc Relic Entertainment.

(+) Akce
(+) Prostředí, efekty, zvuky
(+/-) Jednoduchost příběhu
(-) Nedosažená kvalita hry, mělo to na víc
(-) Stereotypnost
(-) Koridorová hra, málo volnosti
 6 // 10
Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat