sobota 26. května 2012

Recenze - Risen 2


Piranha Bytes nám donesla další díl hry Risen. Který vám protáhne zážitek místního světa. Posune vás o pár let a zjistíte, co se dělo dál. I když byl změněn výrobce, tak hra určitě zůstala dobou a dodržela nahozenou laťku prvního dílu.

 

 

 

Kousek naší lodi

Rum, loď a moře

Příběh se položil po událostech jedničky, hrdina je u inkvizice a bude poslán, kvůli určitým dějovým zvratům k pirátům, aby získal určité artefakty. Příběh vás zavede na mnoho různých ostrovů, k různým příšerám, kobkám, lesům a městům. Potkáte hromadu pirátů i jiných zajímavých osob. A uvidíte hrstku hezkých zvratů. Hře chybí sice nějaký styl rozhodnutí, ke komu se napevno přidat a podobně, jelikož se vždy k někomu přidáte jen na chvilku, kvůli nějaké potřebě a pak je opět budete ignorovat, ale i tak je příběh hezky podaný, napínavý a jede krásně kupředu.

Hra je postavena vcelku solidně na svém předchůdci a je zde vidět podobnost, která vás nakopne. Podobný styl všudypřítomných, jednoduchých úkolů je první, neměnná celosvětová ekonomika bude další.

Co se úkolů týče, tak jsou vcelku jednoduché, většinou jsou velmi blízko a málokdy představují výzvu. Ale když už nic, alespoň jsou z nich hezké odměny. Co se ekonomiky týče, tak je všude stejná, což je škoda, mohlo by zde být něco ve stylu charismy, nebo tak a trošku obohatit styl nakupování, aby nebyl takový o ničem a nemluvě o tom, že v pozdější fázi hry jste tak bohatí, že ztrácí význam úplně.

Na některých místech je hezký výhled

Takže jak to vypadá

Hra má vcelku zajímavé, jednoduché a přehledné rozhraní inventáře a všech ostatních důležitých oken, jako je vývoj postavy a podobně. Je to tříděné a nemusí se v tom nijak extra bloudit, to je vcelku plus, jelikož některé dnešní hry by měli nakopnout za vzhled těchto oken.

Hra obsahuje, jak jsem již nakousnul, hromadu zajímavých míst. Je to sestavené z množství ostrovů, mezi kterými se budete plavit na své kocábce. Na každém potkáte nějaké místní obyvatelstvo, příšerky, kobky a věci na prozkoumávání. Musím uznat, že mi přišly místní ostrovy provedené vcelku hezky. Občas najedete hezké místo na porozhlédnutí se a stojí to za to, i když se musí uznat, že se rostlinstvo, budovy a podobné věci opakují. Každopádně je zde hezky provedeno vše po vizuální stránce, ať už koukáte na bouřku, východ slunce, nebo jen z vrcholku hory do údolí.

Hra by mohla také obsahovat více nepřátel, sice jak si zvyšujete dovednosti a procházíte hrou, tak se dostáváte stále k těžším a těžším protivníkům, ale když mlátíte na celém ostrově tři typ nepřátel, je to celkem takové slabé.

Páčení zámků, podle obtížnosti je počet

Oživení věčného sekání, proč ne

Co je zde zajímavým a bohužel úplně stejným obohacením jako v prvním Risenu je odemykání zámků, kopání pokladů, obírání věcí z nepřátel, jako zuby a podobně a v neposlední řadě kopání zlata. Když už nám chtějí tvůrci nabídnout nějaké obohacení, proč si s tím nedají trochu práce? Je to vcelku nevyužitá možnost se zlepšit.






Postava

Vývoj postavy je sám o sobě zajímavě proveden. Máte hrstku základních atributů a z těch se vyvíjí zbytek. Když se naučíte dovednost meče, tak dostanete bonus k sečným zbraním, bodným a vrhacím. A tak podobně. Nemluvě o tom, že se musíte všechny dovednosti opět učit od místních obyvatel, kteří vás pěkně zatáhnou za kapsu.

Když už jsem nakousnul ty dovednosti, tak se zde objevilo také voodoo a to místo klasické magie. Je to dovednost se převtělovat do určitých osob a využít je ke svému prospěchu. Není to zrovna špatná dovednost, ale je na vás, zda se raději probojujete, nebo v některých situacích využijete převtělení. Je zde trošku škoda, že zde není pevně dané povolání, ke kterému byste se dostali.

Je celkem hezké, že díky použití voodoo a klasického přístupu se vám otevírají dva typy přístupu k určitým věcem, takže si poté můžete hru zahrát i znovu a zkusit to trošku jinak.

Mlácení je všude hromada

Bitky, klasická akce

Klasické bitky jsou provedeny vcelku jednoduše. Máte meč, nebo pušku, kterými ničíte všechny, kteří jsou proti vám. A k tomu všemu máte možnost využívat „špinavé triky“, což znamená, že na nepřítele hodíte písek, kokos, střelíte ho pistolí, pošlete na něj papouška a některé další věci. Jelikož ale chvilku trvá nabití těchto akcí, tak nemáte možnost toho moc zneužívat a boje jsou také výzvou, ne jen nesmyslným mlácením. Samozřejmě je zde také hromada oblečení, které dává různé bonusy k obraně a také k dalším věcem jako je přemlouvání a mnoho dalších.

Piráti přece hledají poklady, no ne? :)

No a nakonec…

Jak jsem již zmínil nahoře, po grafické stránce je vše velmi hezky provedeno. Opravdu je na co se koukat. Grafika je hezká, efekty solidní.

Kolem zvuků je vše také na jedničku, i když se mi párkrát stalo, že zvuk monster vypadnul… Ale jinak je vše hezky uděláno. Dabing postav je také hezký a na svém místě. I když by některé postavy zasloužili trošku bohatší rozhovory.





Verdikt: Je to zajímavé a vcelku povedené pokračování dobré hry. Mohl bych dokonce říci, že je lepší jak jednička, ale to už je na vás, jak to uvidíte. Pěkný příběh, zajímavé boje, ne příliž složitá hra, vše do sebe zapadá.

(+) Příběh
(+) Boje, monstra, výbava
(+) Příroda, kobky, města
(+) Grafika, zvuky
(-) Ekonomika
(-) Opakování monster
(-) Opakování většiny věcí z jedničky, málo novinek

8 // 10
Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat