pondělí 14. května 2012

Recenze - Dear Esther


Dear Esther je hra, kterou nám dali lidi z thechineeseroom. Nepatří mezi top hry, ani se o ní nijak extra nemluví, ale i tak to neznamená, že je hra špatná. Pojďme se podívat jak si vede.

 

  

 

 

 























Jedna z budov

Malý ostrov

Tato hra se řadí snad mezi adventury, ale snad ani adventurou není. Má svůj zvláštní styl hraní, který některé bude bavit svou mystičností, jiné naštve, protože se budou nudit. Dear Esther nás ponoří do žánru poezie a bude nám vyprávět určitý příběh. Takže nečekejte žádnou akci, zombíky a podobně.

Začnete na ostrově, který možná existuje a možná ne a budete poslouchat a prožívat příběh, který hlavní hrdina vypráví. Nechci toho moc prozradit pro vás, kteří byste si hru rádi zkusili, tak do příběhu nebudu moc narážet. Ale můžu říct, že vás čeká cesta přes ostrov, potkáte různé budovy a zajímavá místa, které vás určitě zaujmou svým vzhledem, funkčností, nebo vůbec svou existencí.

Střípek příběhu

Chození a zkoumání

Ono totiž k herním mechanismům není moc co dodat, hra vám dá možnost pouze chodit a vychutnávat si místní scenérie. Takže půjdete a půjdete a budete se nořit do zdejšího příběhu a zjišťovat smysl proč jste, tam kde jste. A aby bylo vše ještě lepší, tak máte možnost v určitých místech vybočit z naprosto normální cesty, vzít to někudy jinudy a zažít trošku jiný kousek příběhu a prozkoumat místa. 


Aby to vaše putování nebylo úplně ponuré a tmavé, tak máte baterku, nemůžete ji ovládat, ale věřte, že potmě nikdy nebudete. Každopádně baterkou vaše výbava začíná a také končí. Budete položeni do příběhu s holýma rukama a budete mít jenom hlas, který vám bude celou dobu vyprávět daný příběh.

Místní jezkyně

Ale hlavně to zkoumání

Zdejší ostrov vám také dá mnohá zákoutí, kde najdete zajímavé věci, které vám budou obohacovat to, co slyšíte ve své hlavě. Někdy je dobré, když něco vidíte a poté si to přidáte k tomu, co slyšíte. Takže nakonec skončíte hledáním všeho, všude abyste věděli, proč slyšíte to, co slyšíte, každá budova, nebo jeskyně může obsahovat další kousek příběhu.



Hra obsahuje hlavní příběh, ale také se dozvíte střípky věcí vedlejších. Takže můžete slyšet o minulosti ostrova, případně o osobách a věcech. Poté, nebo předtím, také můžete najít něco, co se s tím pojí. Autoři se hře postavili čelem a opravdu ji dodělali dokonce, tak jak má být. Každopádně nečekejte, že vše dostanete hned a zadarmo, nad hrou se musíte také zamyslet, přebrat si co kde zjistíte a domyslet si některé věci, jiné musíte vyhledat v místní scenérii a podobně.

Hezký výhled

Jen se porozhlédněte

Hra funguje na Source enginu, což není nijak extra aktuální. Ale autoři z toho vydolovali vše, co se dalo a hra vypadá opravdu dobře. Máte možnost obdivovat místní rostlinstvo, i když vcelku umírá. 

Můžete jen stát na úpatí hory a pozorovat ostrov jako takový, nebo koukat do dáli na moře. Vše vypadá dobře a přidává hromady atmosféry. Je zde krásně naznačeno, že zde někdo žil, jelikož jsou zde budovy, občas určité postavené věci a jiné nápovědy.

Ale k tomu, aby hra byla dobrá, potřebuju také skvělý hudební podkres. Naštěstí se zde nedočkáme opakujících se pár písniček, jako je tomu všude, ale každý hudba, co se kde zapne, je přesně položená a hodí se do daného místa a dodává hromadu atmosféry. Ale jsou zde i místa, kde nic nehraje, a jen se kocháte vším ostatním. A k tomu je zde samozřejmě vás vypravěč příběhu, který má zajímavý hlas, který poklidně vypráví vše, kvůli čemu zde jste.

Rozhlédnutí se po ostrově

A už jsme na konci…

Hra jako taková vám vydrží na krátkou dobu, některým na dvě hodiny, jiným déle, některým méně, jde o to, jak moc se budete snažit na vše přijít. Co by se ještě dalo zmínit je to, že tuto hru můžete také nalézt jako dodatek do hry Half Life 2 jakožto mód. Každopádně tato hra je více detailnější a měla by vám dát lepší pohled na daný příběh.

Verdikt: Je to hra, která zaujme hlavně příběhem, atmosférou a tím, jak moc dopodrobna se k tomu jako hráči postavíte. Je to zajímavá změna k těm všem akčním šílenostem, co se pohybují kolem.

(+) Atmosféra
(+) Příběh
(-) Délka
(-) Možnosti akcí (pouze chůze)

Hodnotit hru nebudu, jelikož to není až tak klasická hra jako ostatní, což jste si určitě všimli, pokud jste pročetli tuto recenzi.

Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat