úterý 18. září 2012

Recenze - Spec ops: The line



Pro změnu zde máme opět jednu z akčních her. Tato zajímavá střílečka vyšla z rukou Yager  Development. Neřadí se úplně do stejné řady jako díly CoD a jiné střílečky toho typu. Tak budeme doufat, že to bude zajímavá hra.






Dubaj, co dodat, vidíte sami.

Dubaj… proč ne.

Dnešní hry jsou většinou typ střílečky, kde jeden hrdina vystřílí všechny, co se odváží jenom vykouknout a to vše bez kdejakého smyslu, nedej bože duchaplného příběhu. Pomalu nastává doba, kdy se člověk bojí instalovat hry, aby se nakonec ještě nenudil a nevyhodil finance oknem, ale to se naštěstí v této hře nestalo.



Jedna z mnoha přestřelek.

Záchranná mise

Příběh se dostal do Dubaje, která je zčásti pod pískem.  Písek hraje v této hře vcelku velkou roli, někdy vám pomůže, jindy vám uškodí, ale městu každopádně neprospěl a vedl k jeho zániku. Jelikož je město v takto špatném stavu, tak byla většina obyvatel evakuována. Vy jste velitelem Delta týmu a jdete do Dubaje vyzvednout členy 33. pluku, kteří nezvládli evakuaci.

Ale přeci by vše nešlo jak má, to by nebylo zajímavé a začnete zjišťovat, že je něco v nepořádku. Budete přepadeni místními, kteří se dostali ke zbraním, a budete se postupně dostávat na kloub tomu, proč je jednotka 33. pluku tam kde je a co se vlastně děje. Budete se snažit lokalizovat plukovníka Konrada, ale bude to vskutku dlouhá cesta plná nástrah.

Atmosféra této hry je opravdu zajímavá. Vše do sebe krásně zapadá. Příběh krásně proudí, stejně jako vaši nepřátelé a postupujete městem ke zdárnému konci. Nepotkal jsem část hry, která by mi přišla zbytečná. Vše vás napíná a skoro nutí pokračovat dále a zjistit co se zde vlastně děje a proč.

Takovýchto rozhledů najdete více.

Město plné prázdnoty a násilí

Prozkoumáte množství lokací, prohlédnete si krásy města a prostřílíte si cestu hrou až ke zdárnému konci. Máte zde vcelku solidní styl hraní, pohled třetí osoby je na místě. Máte možnost si vzít dvě zbraně a tři různé granáty. Výběr je vcelku hezký, vyberete si podle situace a podle toho, co zrovna z nepřátel popadá, nebo se někde nenápadně krčí u zdi. Jelikož zde nemáme žádnou „hurá“ akci, tak je zde dostatek munice, ale málo přesní hráči by mohli celkem strádat (alespoň na těžší obtížnosti).

Jak jsem se zmínil nahoře, máte možnost také využít přírodního kamaráda. Někdy se najdou místa, kde jste v zasypané budově a vše co stačí udělat, je rozstřílet sklo a pustit písečnou smrt na vaše nepřátele. Nebo v jiných situacích přijde písečná bouře a zahalí vás, takže se můžete relativně nespatřeni dostat na dané místo.

AI této hry je docela na dobré úrovni, není to nic extrémně přesného a úžasného, ale naštěstí nejsou přátelé i nepřátelé moc zmatení a všechny akce probíhají krásně a bez chyb. Opravdu se musíte rozmyslet, než se přesunete mezi úkryty, jinak se také může stát, že nikam nedoběhnete. Máte také možnost dávat příkazy parťákům a donutit je si vzít lepší pozici, nebo někde vystřílet určité místo a podobně.

Jedna z písečných bouří.

Písek, beton, smrt

Tato hra má opravdu velice dobře provedené prostředí a to jak interiérů, tak i exteriérů. Občas máte možnost se rozhlédnout po celém městě a vidíte opravdové divy. Ale vnitřky budov, do kterých se dostanete, nejsou špatně navrženy a dle příběhu také uvidíte tu a tam velmi zajímavé efekty prostředí. Samozřejmě ale nechodíte jenom vnitřky budov, ale také probíháte přes náměstí, nebo různé podzemní komplexy a podobně. Dostanete se do velice zajímavých míst.

Zdejší krajiny ale zažily to nejhorší, co lidstvo dokáže provést. Potkáte množství hororových scén, mrtvých lidí a všemožného utrpení, které tady bylo pácháno. Některé scény by mnohé dohnaly k šílenství. Tato hra se dostane opravdu blízko k ukázání, čeho jsou lidi občas schopní. Nejsou to věci, které uvidíte v ostatních střílečkách.

Multiplayer? Skoro zajímavý…
Tato hra samozřejmě jako většina jiných her dnešní doby obsahuje multiplayer, ale není tak zajímavý, aby udržel hráče delší dobu zabavené. Je zde množství „povolání“ a různých map, hromada akce a podobně, ale není to hlavním motorem této hry, tím je samozřejmě kampaň.

No comment

Nedrží se proudu ostatních, což je dobře

Tato hra je po grafické stránce, a co se efektů týče na velice zajímavé úrovni, je se zde opravdu na co koukat. Množství venkovních míst, na které je radost se zahledět, je opravdu velké.  Spousty efektů, jak procházíte příběhem je také solidní a uvidíte nejedno zajímavé video. Autoři se opravdu ukázali v dobrém světle, i když se to projevilo na HW nárocích, které jsou relativně větší.

Kolem zvuku nebudu dělat žádný povyk, vše je hezké a poslouchatelné, emočně plné rozhovory a plynulý příběh zde funguje tak, jak má. Hudba nás doplňuje a zvuky prostředí jsou také na svém místě, ať už chodíte vysoko po budovách, nebo se brodíte kanálem, vždy budete napnutí.

Hra vám zabere asi šest hodin, což není zas tak špatné a můžete si to samozřejmě protáhnout změnou obtížnosti.

Verdikt: Tato hra je opravdu zajímavým obohacením moderních akčních her, není to stejná nuda, jako nejmenované „one man army“ hry. Zdejší příběh vše žene opravdu krásně dopředu a atmosféra je krásně položená.

(+) Příběh
(+) Atmosféra
(+) Detailnost hry
(-) Multiplayer
(-) Náročnost na HW

8,5 // 10
Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat