sobota 11. srpna 2012

Recenze - Quantum Conundrum


Pro změnu je tu po nějakém čase také logická hra. Přišla ze studia Airtight a myslím, že je vcelku povedená. Tento výtvor vzešel ze stejných hlav jako Portal, takže by to mohlo stát za to, ale pojďme se přesvědčit na vlastní oči.




Obrázek sídla

Příběh, atmosféra a akce

Portal měl svůj osobitý příběh, skvělou hratelnost a logicky řešitelné situace. Mohu vcelku s přehledem říci, že zde se dostaneme na stejné a podobné věci. Vše to dobré zůstalo.
Zde se dostáváme do sídla charismatického vědátora jménem Fitz Quadwrangle. Jeho rodina si postavila domek mimo veškerou civilizaci, aby si mohli vychutnávat své bláznivé experimenty. Budova časem rostla a rostla, až se dostalo do dnešní podoby velkolepého sídla. Fitz má sestu, která má tendenci své dítko nechávat na prázdniny u strýčka, který má samozřejmě velkou „radost“.

Jedny z mnoha trubek, roztroušených po celém sídle

Jsme malincí, ale to nevadí

A zde se dostanete na řadu vy, jakožto malé dítě, které se dostává do všelijakých zajímavých míst po celém sídle a snaží se najít strýčka. On vám přitom celou dobu povídá všelijaké rodinné příběhy, také nějaké střípky informací o sídle a o tom kde on sám byl a co zažil. Podle toho jak vás má rád, vám řekne větší příběhy a více vtípků a při postupu hrou si vás určitě oblíbí. Ale nic není tak jednoduché, jak na první pohled vypadá. Sídlo je uzamčeno, jelikož se strýčkovi něco stalo a vy jste jediná šance na vyřešení dané situace.

Jedna z hádanek

Přidáme špetku měkkosti, tíhy, pozastavíme čas a proletíme se…

Jak jsem se zmínil, strýček vám, i když ne zrovna ochotně, bude vypomáhat cestou skrze jeho sídlo, abyste zachránili celou situaci. Vaší krkolomnou cestou uvidíte spousty zajímavých věcí a zažijete, co by vás nikdy ani nenapadlo. Jelikož je sídlo takový jeden veliký šílený experiment, tak dostanete k použití vrcholný vynález a tím je dimenzionální rukavice.

Tato rukavice vám dovolí měnit dimenze a to celkem na čtyři. Jedna, kde je všechno měkoučké a je to desetkrát lehčí než normálně. Druhá, kde je vše strašně těžké a je to desetkrát těžší než ve skutečné dimenzi. Třetí bude dimenze, kde jde čas pomaleji a ve čtvrté je opačná gravitace, takže předměty poletují.

V sídle jsou hromady zajímavých a vtipných obrazů

Hádanky vedou, ať už jsou lehké, nebo těžké

Postupem hrou se dostanete ke všem čtyřem a hra bude samozřejmě čím dál obtížnější. Potkáte spoustu experimentální šťávy, zažijete hrátky s laserem, proletíte se na trezoru a uvidíte a zažijete spousty dalších věcí. Autoři se opravdu vyřádili u designu každičké místnosti a každá hádanka je jedinečná a zajímavá.

Jen se jim dá trošku ubrat na kvalitě to, že je celé sídlo složeno ze stejného nábytku, ať už mluvíme o místnostech s hádankami, nebo o dekoraci míst, kde jen procházíte. Nebylo by špatné, kdybychom potkali více druhů křesel a stolů, nemluvě o tom, že jsou všude hromady knih a polic na ně, ale knihy se stále opakují. To samé se dá říct o chodbách mezi místnostmi s hádankami. Jsou většinou také stejné a opakují se, je to škoda.

Začátek jedné z místností

Vyrovnanost se často nevidí

Velmi se mi líbí obtížnost této hry, nemůžu říct, že je úplně lehká, ale když se zamyslíte nad danou situací, hra není ani těžká. Autoři zde opravdu vystihli tu správnou obtížnost, která nikoho neodradí.

Abych nezapomněl, ve hře potkáte jednu velmi zajímavou a srandovní postavičku. Je to profesorův kamarád, tak si na něj dejte pozor. Aby vás náhodou neutulil k smrti.

Kamárád Ike :)
Po grafické stránce je hra velmi hezky udělaná, až na pár věcí co jsem shrnul výše, je hra bezchybná a zajímavě sestavená. Jen by opravdu potřebovala trošku vylepšit množství nábytku, knih, polic a podobně. I obrazy se často opakují.

Dabing této hry je velmi povedený, stejně jak v Portalu, i zde autoři našli tu správnou osobu, která nám vypráví zdejší příběh a vše je bezchybně uděláno, rádi se zaposloucháte a zasmějete všem vtípkům a narážkám.

Verdikt: Tato hra opravdu trefila hřebík na hlavičku, má skvělý příběh, hromadu srandy a donutí vás logicky přemýšlet. Co víc si přát od tohoto žánru.

(+) Příběh
(+) Vtipnost
(+) Propracované logické hádanky
(-) Opakující se chodby a nábytek

9,5 // 10

Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat