čtvrtek 8. září 2011

Recenze - Tropico 4

Kalypso vytvořilo a zároveň vydalo další pokračování hry Tropico. Kde nás posadí opět do židle diktátora a snaží se zesměšňovat diktátory, kteří kdy byli na svých pozicích. Také jsou zde jejich výroky. Tato hra se řadí mezi budovatelské strategie.


Hola El Presidente!
Jste všemi milovaný prezident, který vesele řídí vše, co se na ostrově šustne. Máte téměř neomezenou moc nad místními lidmi, ale musíte ji využít tak, aby se nikomu moc neukřivdilo.

Hra obsahuje i vlastní příběh, který vypráví vaši cestu od malého městečka až do velkého státu. Projdete celkem dvaceti koly, ve kterých se pomalu bude příběh rozjíždět, jelikož každé kolo má své téma. V jednom budete upevňovat problémy obyvatel, v jiném zase řešit turistiku, v jiném doly. Je toho opravdu hodně. Ale aby toho nebylo málo, máte zde také samozřejmě volnou hru, kde vás nikdo neomezuje, a můžete stavět, dokud vás to baví a je místo na ostrově. Také jsou zde tzv. Výzvy, kde budete muset plnit další těžší úkoly, je to vše přes internet a můžete porovnávat své skóre s dalšími hráči.

Aby to nebylo jenom o stavění, tak je zde i vaše postava prezidenta. Máte možnost vybrat si již s předefinovaných osob, nebo si vytvořit svou vlastní. A možností je zde hromada, to se musí uznat. Vzhled sice moc nezměníte, ale přeci jen si můžete stvořit mafiána, osobu v saku, dát klobouk, nebo doutník, nebo cokoliv jiného. Ale důležitá je jeho minulost a rysy. Vyberete si z mnoha různých věcí a podle toho se k vám obyvatelé budou chovat. Pokud jste nábožensky založený, nebo s vojenskou minulostí, pocházíte z bohaté rodiny, nebo máte něco dočinění s turismem, vše ovlivní postavení obyvatel k vaší osobě. Samozřejmě má vše své bonusy, ale také nevýhody, pokud si nakloníte jedny, druzí vás budou mít méně rádi.

Hurá budovat
Změn od Tropica 3 zde není žádné převratné množství, většina budov zůstala stejná. Ale aby nám to nebylo líto, byly přidány nové budovy. Něco pro turisty, něco pro místní lidi, ale i tak jich není mnoho. Co by zasloužilo změnu, je styl budování, postaví se lešení a budova se v něm objeví, rozsvítí se a poté lešení zmizí. 

Detailnost Tropica je ale dobrá, potřebujete stavitele, lidi co odvezou zboží, někoho kdo bude pracovat v docích a podobně. Vaše městečko se bude roztahovat po celém ostrově, bude potřeba hromady lidí a vše je začarovaný kruh. Není jídlo, nejsou lidi na práci, není místo kam je ubytovat a hurá, není zase něco dalšího. Musíte jim dát dostatek jídla na trh, musíte jim zabezpečit zábavu a práci, ubytování, přístup ke kostelu. Obyvatelé také vyžadují čisté okolí a nízkou kriminalitu. A jelikož má každý človíček i své vlastní auto, kterým jezdí po ostrově, silniční síť se brzy začne zahlcovat, pokud ji nemáte dostatečně propracovanou.

Politický nepřítel, nebo živelný?
Co je zde mezi hlavní prací vás jako prezidenta, je udržování dobrých vztahů mezi jednotlivými frakcemi na ostrově a dále s těmi mimo ostrov. Pokud budete mít špatné vztahy s US, nebo USSR tak vás obsadí a je konec. Pokud budete mít špatné vztahy s místními obyvateli, tak vás buďto sesadí při dalších volbách, nebo začnou nespokojenci rebelovat a sesadí vás silou. Pak už je na vás, zda budete udržovat vojenskou sílu, nebo budete plnit požadavky lidí a jelikož budou spokojení, tak nerebelují.

Aby nám hra trošku pomohla tak se zjevují občas úkoly, po jejichž splnění se zlepší přístup k dané skupině lidí, nebo venkovní zemi. Ale úkolů jsou hromady, jsou různé a většinou pomůžou. Vyděláte jimi peníze a to jak sobě, tak městu a to se vždycky hodí. Hra také náhodně vyhazuje informace o světovém dění a v takové situaci se většinou musíte k někomu přiklonit, nebo někomu vypomoct. To vám dá samozřejmě u někoho plus a jiného mínus.

Oživením místního blbnutí s lidmi a stavěním dalších a dalších budov je výskyt pohrom. Některé ostrovy mají sopku, na jiných se vyskytují tornáda, nebo je zde období sucha a samozřejmě tsunami, nebo převržený tanker. No nikdo se zde nudit nebude a musí si dávat pozor na každou takovou situaci. Někdy vám bude poskytnuta výpomoc ze zahraničí v podobě peněz, jindy budete muset peníze vydávat vy na opravu budov, odklizení tankeru a podobně.

Hra nabídne také spoustu zajímavých výroků různých lidí, které se zjevují při načítání. A spousty vtipných rozhovorů ve hře, které se vysílají v místním rádiu. Kupříkladu, když postavíte místní hospodu a poté kostel, tak posloucháte rozhovor jak je místní reverend nalitý a nechce se mu do práce.

A shrnutí
Po grafické stránce je hra velmi hezky provedená, opět je zde minimum změn od Tropica 3, ale hra má svoji úroveň. Můžete pozorovat lidi ze vzdálenosti, že jim stojíte pomalu na botě, nebo pěkně z nebe a pořád to vypadá hezky a kvalitně. V úvodním kole, kde se učíte ovládání je hezky popsána kamera, vysvětlili to jako špionážní satelit, který vlastní prezident.

Samozřejmě by to nebylo Tropico, kdyby zde nebyla ta již známá kubánská hudba, ale co zamrzí, že je zde málo různých písniček. Nebude vám trvat dlouho a budete je znát všechny nazpaměť. Ale na druhou stranu dabing je mistrovský a přidané občasné vtípky jsou velmi dobré.

Verdikt: Hra má hrstku změn od třetího dílu, jinak je to velmi podobné. Je to velmi dobrá budovatelská strategie, která zaslouží vyzkoušet. Kdo by někdy nechtěl zkusit, mít v rukou celý ostrov.

(+) Příběh
(+) Kvalitní strategie
(+) Grafika, hudba, atmosféra
(+/-) Málo změn od třetího dílu
(-) Málo písní, často se opakují
(-) Silniční síť
9 // 10

Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat