pondělí 16. dubna 2012

Recenze - Anno 2070


Máte rádi strategické hry? Pokud ano, tak jste si vybrali správný článek. Je zde hra Anno 2070 a patří k dlouhé řadě strategických her od Related Designs, Blue Byte. Ale na to zda si hra polepšila oproti minulým dílům, se raději podíváme hned.





Městečko, které je hodně vyspělé

Minulosti bylo dost

Anno vždy žilo v dobách minulých, viz Anno 1404, Anno 1701 atd. Ale i když byla změněna doba, věřte, že hra dodržela své standarty a nezklame žádného fanouška této série. Tak se tedy podíváme, jak je na tom naše planeta v tomto zářném roce.

Máme zde vcelku zajímavý příběh a rozvržení situace na Zemi. Jelikož se zvedly hladiny oceánů, tak je lidstvo čím dál zoufalejší a pomalu bojuje o suroviny. Změní se styl života i ekonomika světa. Na světě jsou tři skupiny lidí, které se perou o všechny zbývající ostrovy, které ještě nejsou zaplaveny a o všechny jejich suroviny. Nebojte, nečeká vás žádná nukleární válka, ale ve větší míře ekonomické pranice a menší bitky. 

Máte zde vcelku kratičkou kampaň, která funguje do jisté míry také jako výcvik a je velmi dobré si to projet, jinak budete pravděpodobně ztraceni. A pokud již znáte celou hru a více jak se co dělá, určitě se vám bude líbit alespoň příběh.

Kampaň jako taková není moc výzvou. Máte zde sérií jednoduchých, krátkých misí, které na sebe krásně navazují. Jelikož v jedné misi si rozestavíte ostrov a ve druhé na ten samý ostrov, kde jste stavěli, budete opět položeni a budete pokračovat.

Jedna z důležitých budov

Stavařina jasná volba

Nástin dění je asi vcelku jasný a jednoduchý. Ale starat se o své městečko, plné chtivých občanů není nic úplně jednoduchého. Cílem většinou bývá přežít nájezdy nepřátel a držet své obyvatele spokojené, aby vesele platily daně, bez nich to nepůjde. Jelikož vše stojí peníze. Budovy mají svou údržbu a vše nové co stavíte, stojí suroviny a finance. Takže pokud se vám podaří, mít špatný poměr daní a výdajů, dopadnete velmi špatně.

Jak jsem se již zmínil, máme zde tři typy lidí. Jedni jsou blázniví ekologové, druzí jsou rozhazovační „vyžírkové“, kteří naopak vůbec neřeší životní prostředí, a nakonec tu máme vědce, kteří se vrhají do hlubin moří. Všichni mohou žít pospolu, ale jsou si navzájem tak rozdílní, že to není výhodné. Ono ekolog asi stěží bude žít vedle továrny. Ale ať mají přesvědčení jakékoliv, všichni mají své potřeby, od jídla, po drahé doplňky a serepetičky na zpříjemnění života.

Vědci

Není to jednoduché, ale je to zábava

Kdo hrál předchozí hry, ví, jak to ve městě chodí, kdo nehrál, se to dozví. Městečko má své obyvatele, kteří se vyvíjí podle toho, zda jim dodáte, nebo nikoliv, dané věci, které žádají. Každá nová třída lidí potřebuje vše co ta předchozí a k tomu něco navíc, aby se dále zlepšila. Pokud to dodáte, budova se vylepší a nastěhují se noví obyvatelé. Pokud jim naopak přestanete dodávat dané věci, budova se změní, ale opačným směrem a dojde nižší vrstva obyvatel.

Je zde také možnost obchodu s NPC frakcemi, takže ne vše musíte nutně vyrábět. Ale vždy je výhodnější danou věc vyrobit, než ji nakoupit. Dále je zde možnost automatických obchodních cest, což velmi zjednodušuje hru a ušetří vám spousty práce s ručním dodáváním surovin z ostrova na ostrov. Stačí jen nastavit dané lodi, kam má jet, co má nabrat a ona bude jezdit, dokud ji neodvoláte, nebo nebude zničena.
Každopádně, pokud jste fanoušky her typu Tropico, případně Cities XL, tak zde budete mít možná potíže, hra je mnohem rychlejší a náročnější. Musíte stále kontrolovat množství ostrovů, dodávat suroviny a výrobky a držet všechny tři frakce spokojené.
Podvodní svět

Novinky jsou dobré

Ale abych nekřivdil této hře, tak zde máme i množství novinek a vylepšení. Za prvé je to kolonizace mořského dna, které dělají naši vědátoři. Dokáží tam získat dávno ztracené suroviny a také nějaké jídlo a podobně. A i když to vypadá jako hromada práce navíc, tak je to dobrá podívaná, pod vodou je spousta života a velmi zajímavě provedená městečka.

Dále je zde vylepšená politika, ve které můžete podporovat ostatní hráče, dostávat za to bonusy, vyžadovat od nich pomoc a pomáhat jim nazpátek. Vždy se hodí nějaká ta pomoc. S vyšším respektem dané frakce se dostanete k jejich bonusům, ať už dostanete finance, suroviny, nebo předmět.

Další novinkou je zde možnost vylepšování a zkoumání u vědců. Budete si moct vylepšit spousty věcí, vyrobit nové předměty s bonusy a tím si vylepšovat produkci, spokojenost, daně a mnoho dalšího. Také si můžete vyzkoumat zcela nové budovy a podobně.
Jedno z NPC měst

A závěrem

Grafika této hry je na strategie velmi dobrá, jsou zde pěkné efekty prostředí, budov i různých katastrof. 
Není zde moc, co by se dalo vytknout.

Kolem zvuku také není moc co psát, je zde klidná hudba na stavění, akční na boj. Dabing postav také není k zahození, i když toho moc nenamluví. Možná by zasloužili více poznámek, po kliknutí na budovy a podobně.

Verdikt: Hra si trošku změnila kabát, ale stále je dobrou hrou, jako vždy byla. Pro fanoušky Anna je to jasná volba, pro ostatní hráče, co mají rádi výzvu, také. Každopádně je tato hra těžší než některé jiné, takže se mějte na pozoru.
(+) Propracovaný ekonomický mechanismus
(+) Grafika, zvuky
(+) Solidní budovatelská strategie
(-) Krátký příběh

9 // 10
Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat