pondělí 5. března 2012

Recenze - The Lord of the Rings: War in the North



Přešlo nám pár dnů, týdnů, měsíců… a přišel nám naproti nový Lotr. Zda se bude držet tam kde má, zda bude dobrou hrou a zda splní očekávání, uvidíme za chvilku. Budeme doufat, že mistři ze Snowblind se pochlapí se skvělou hrou. Jelikož Lotr měl vždy něco do sebe.




Klasické přepadení
Skvělé dílo, hromady peněz

Je zde krásně vidět, že když se zadaří a člověk vytvoří hodnotné dílo. Další hromada lidí se na tom bude přiživovat. Není to od věci, alespoň má hráčská komunita blíže k danému dílu. Je to krásně vidět na tom, že již máme RPG i strategie v podání Lotr tématiky a to již pěknou řádku her.


Trošku akce u kuše, aby to nebylo takové nudné
Fantasii se meze nekladou

Jelikož zde máme již hromadu děl s tématikou stejnou jak ve filmu, nastal nám zde stereotyp a nikoho to moc nebaví. Ale jelikož to napadlo také tvůrce, tak k nám přišli s alternativním příběhem, který se hýbe na pozadí „hlavní linie“ okolo prstenu. V knize jsou totiž zmíněny a popsány kousky i okolního dění, nejenom cesta Froda a ostatních, takže zde bylo i z čeho čerpat. Ale bohužel nečekejte nějaký silný příběh, pouze takové doplnění Pána prstenů. Hra se řadí mezi RPG žánr, ale nečekejte něco ve stylu Skyrimu.

To znamená, že hlavní hrdinové jsou tři a krásně spolu spolupracují, nejraději v co-op. Je to trpaslík Farin, elfka Andriel a hraničář Eradan. Hrdinové spolu putují směrem na sever a ničí cestou všechny skřety, gobliny a jinou pakáž, kterou potkají. Abyste se až tak moc nenudili, sem tam potkáte i nějakého toho bosse.

Známé místo a pár osob
Známí jsou všude

Je hezké, že nám autoři také dali možnost potkat většinu postav, které pomáhali s prstenem, a také spoustu ostatních, které měli nějaký význam. A samozřejmě spousty těch, které nikdo neviděl, i když možná slyšel jejich jména.

Vcelku slušnou výhodou je možnost kooperativního hraní. Je zde možnost hraní až pro tři hráče, nebo pokud nikoho nemáte, tak využít mysl počítače, což není ve všech momentech to pravé, ne na vše přijde počítač stejně jako člověk a v některých chvílích je to vcelku napínavé.

Postavy

Jak jsem již zmínil, máme zde tři postavy. Trpaslík, jak by kde kdo tušil, se rád ohání sekyrou a hodí se velmi dobře na boj zblízka. Elfka se vyzná v magii a dokáže jak pomoct, tak zabít. A nakonec hraničář má oblíbený luk a meč, kdo by to čekal. Pokud všichni dokáží dobře spolupracovat, nikdo je nezastaví. Svou postavu si vyberete na začátku svého putování a poté máte možnost se prohodit na začátku každého nového kola, bohužel nikoliv v průběhu, takže až se bude něco dít, kde potřebujete lepší logiku než pc, tak máte smůlu.

Chudák dostal
Atmosféra je solidní

Dostanete se také do různých míst a měst, které jsou vám moc dobře známy. A mělo by vás to potěšit. Co je velmi špatné a co vás nejspíše velmi rozezlí je to, že máme spousty známých lokací, ale hra je omezená koridorově. Takže, ať chcete jakkoliv moc, rozhlédnutí se je skoro nemožné a máte smůlu, prostě můžete jít pouze rovně.

Boje si ve hře užijete opravdu vrchovatě. Všude jsou spousty nepřátel, kteří vás chtějí zničit, a vás čeká pouze jejich eliminace. Je u toho samozřejmě i solidní atmosféra, vylézání nepřátel odevšud, hromady hnusáků na každém kroku, ničení všeho co se pohne. Bitevní vřava je solidní.

Boje a bitky

Každopádně jak by to člověk nečekal, tak boje ve zdejší atmosféře jsou opravdu těžší, než by se zdálo. Nikdo na vás nebude hodný, všichni se vás pokusí zničit, nejlépe všichni najednou. A jak už to bývá, pokud hrajete samy, pouze s umělou inteligencí, očekávejte největší nápor právě na vás. Co hře ale musíme každopádně vytknout je narůstající stereotyp. Po pár misích, se vám bude zdát hra pořád stejná, na jedno brdo.

Inteligence také sem tam pokulhává, hlavně v momentech, kdy potřebujete zachránit před smrtí a spolubojovník se vám snaží pomoci, nehledě na vlastní život a nastanou i situace, že svým zběsilým úprkem ve váš prospěch zemře na cestě. Holt není nad lidi.

Nekonečný inventář
Je RPG, ale slabé

Jelikož se hra tlačí mezi RPG žánry, tak zde máme samozřejmě možnost oblékat hrdinu do různých krámů, aby byl trošku lepší. Dát jim do ruky také nějakou tu zbraň. A snažit se nacházet čím dál lepší věci. Autoři nám zde vymysleli také možnost sbírání setů, takže po nasbírání více částí, dostanete bonus, což se hodí.

Dále zde máme také samozřejmě dělání levelů a vylepšování dovedností. Ale není na to dáván, žádný extra zřetel, jak u jiných her tohoto žánru. Spíš mi to přišlo, jako doplnění hry jako takové.

A nakonec

Po grafické stránce je hra relativně solidní. Není to nic ošklivého, ale na „Skyrim“ to má opravdu daleko. Nemůžeme zde čekat převratnou grafiku. Ale hra vypadá velmi solidně, efekty jsou také dobré a díky skvělé atmosféře je to hezký zážitek.

Kolem hudby a zvuků není moc co řešit. Hru to obohacuje, nepřekáží a vylepšuje atmosféru.

Verdikt: Tato hra je vcelku solidní, kooperativní hurá akce s přáteli není k zahození. Solidní příběh a grafika vás také zaujme. Ale hezky to doplňuje hromady věcí o tom jednom příběhu z prostředí Pána prstenů.

(+) Solidní akce
(+) Nový příběh okolo Lotr
(-) Grafika, UI
(-) Stále stejné boje
(-)Výbava by snesla zlepšení
(-) RPG prvky jsou slabé
5, 5 // 10

Autor: Roman Schenk

Žádné komentáře:

Okomentovat